Nem leszek népszerű ezzel a kijelentésemmel, de ez nem is fontos. Ha túlsúllyal játszol, az életeddel játszol. A gyermekeid érzelmi, lelki anyagi biztonságát kockáztatod. A jövőddel játszol, ami nem csak olyan rózsás lehet, mint amilyennek elképzelted. 

 

Fogyókúra, koplalás, diéta, életmódváltás, mozgás, edzés, szenvedés, változás, küzdelem, de miért? Miért csinálod? Amikor elkezded, mi a célod vele? Miért akarsz lefogyni, változtatni az életmódodon? Tisztába vagy vele? Ha csak egy homályos kép van, hogy mert több a súlyod mint kellene, hogy beleférj a nyári ruháidban, az nem elég. Hosszútávra semmiképpen. Lehet azért fogyókúrázni, hogy jól nézz ki, de hosszú távon nem lesz eredményes. 

Ez a cikk, egy sorozat harmadik része, ahol sorra veszem, milyen jó és rossz motivációk vannak a fogyókúra elkezdéséhez. Nézd velem végig őket és vizsgáld meg alaposan a sajátodat. Az első részt itt olvashatod. A másodikat itt.

- Mikor sikerült tartósan lefogynod? - kérdeztem egy olyan lánytól, akinek sikerült tartósan megszabadulni a feleslegétől.
- Amikor meghalt a mostohaanyám. - válaszolta.

Elmondta, hogy mennyire szerette a mostoháját, hogy az a nő feláldozta mindenét értük, mindent megtett a családjáért, az igazi és a fogadott gyermekeiért, és semmi mással nem is törődött. Magával sem. Nem adott magára, se az öltözködésére, se a külalakjára, se a súlyára és persze az egészségére sem. Egy igazi anya volt, aki mindent meg akart adni édes és mostoha gyerekeinek, de a nagy önzetlenségében a legfontosabbat vette el tőlük, jelenlétét, saját magát.
Elmondta, hogy ekkor jött rá, hogy bár példaértékű élet élt mostohaanyja, mégsem fogja követni a példáját. Hogy lehet, hogy nem lesz mindig tiszta a háza, hogy nem lesz minden nap kétfogásos főtt vacsora, hogy nem lesz minden olyan tökéletes, de élni fog. Eldöntötte, hogy szakít időt magára és a családjára, hogy lefogy és egészségesen kezd étkezni, hogy életmódot vált, mert a családja ezt megérdemli. 

A súlyunk csak egy szám a mérlegen, a derékkörfogatunk is csak egy beosztás a centin, a BMI csak egy indexszám, egy elvont érték, konkrétumok nélkül. Ahogy a vércukorszint, a vérnyomás és a pajzsmirigy érték is csak számok. Valahogy az egésznek nincs súlya. Nem áll össze a kép. Nem akarja senki látni, mert amit mutat, az a legkevésbé sem szép. 

Nem leszek népszerű ezzel a kijelentésemmel, de ez nem is fontos. Ha túlsúllyal játszol, az életeddel játszol. A gyermekeid érzelmi, lelki anyagi biztonságát kockáztatod. A jövőddel játszol, ami nem csak olyan rózsás lehet, mint amilyennek elképzelted. 
A csoportterápiában van egy kegyetlen játék. Az a neve, hogy "ha beüt a krach". Arról szól, hogy mindenki megkeresi azt a betegséget, ami a túlsúlya miatt leginkább veszélyezteti és egy gondolatkísérletben végignézi mi történik vele, ha nem változtat, ha a betegsége elhatalmasodik, milyenek lesznek leépülésének egyes állomásai, és mit hagy ki az életéből, a családja életéből ha meghal. 
Vegyél elő egy papírt, tollat és írd le, nem elég ha végiggondolod, írd le, mi lehet a te tetteidnek a következménye. 
Mert egy súlyos, akár végzetes betegség is benne van a pakliban. Nyilván nem holnap, de minden egyes elfogyasztott plusz kalóriával, minden egyes elsumákolt mozgással közelebb jön. 

Úgyhogy, ha a neked fontos emberek megkérdezik, de mégis miért kínzod magad, miért csinálod? Hát ÉRTED! Érted? Mert az egészség nem csak egy elvont fogalom. Mert tartozol magadnak és a szeretteidnek annyival, hogy egészséges maradsz, hogy életben maradsz. Vesztettél már el valakit? Hibáztattad? Téged hibáztatnának szeretteid, ha a túlsúlyod miatt mennél el?

Kell a motiváció? Persze kell! És lehet az, hogy jól nézz ki, hogy megfelelj, de legyen mögötte a legfontosabb,  hogy tiszteld és szeresd magad és a szeretteidet annyira, hogy egészséges maradj. 

Ha úgy érzed, nem érdemelsz meg ennyit, ha úgy érzed, nem tudod tisztelni magad, hogy ez neked nem fér bele, akkor ott baj van. Akkor kérlek keress meg!
ortelliandrea@gmail.com

 

Légy önző és válaszd az egészséget!

Szerző: Loarea  2014.05.28. 13:39 Szólj hozzá!

Címkék: terápia célok motiváció gyakorlat tudatosan

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokurasterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr86211235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása