Gondold végig egy átlagos napodat, most ne csak étkezés szempontjából. Keresd meg azokat a pontokat, ahol nagyon ideges voltál, ahol nagy volt a stressz, ahol úgy érezted most vége, felrobbansz, üvöltöznél szíved szerint, vagy csak közölnéd mindenkivel, hogy hova menjenek, aztán megennél mindent ami a kezed ügyébe kerül. 
Megvan? Mi történt akkor? Gondold végig lépésről lépésre. Kivel volt konfliktusod? Hogy érezted akkor magad? Most visszanézve is annyira bosszantó az eset, vagy ma már nincs akkora súlya? 

Csoportos és egyéni terápiákon is mindig feljön, a mit kezdjünk a stresszel kérdéskör. Mert, ha nincs stressz, nincs stresszevés, és még egy csomó más káros dolog sincs. Összeszedtem pár technikát, ami segíthet a stresszoldásban:
♥ Az első és leghatékonyabb, a mozgás. A stresszre adott legősibb és leghelyesebb válasz, hiszen a stressz célja, hogy felkészítse a szervezetedet arra, hogy megküzdjön a helyzettel, vagy elmeneküljön belőle. Tehát, ha csak alkalmad van rá mozogj. Persze egy vitából az anyóssal, főnökkel nem lehet elrohanni bármennyire is szeretnénk, de egy kis idővel később mindenképpen hatásos elmenni futni, tornázni, bokszolni, teniszezni, erőteljesebben sétálni egy nagyot (vagy bármi olyan mozgásformát végezni ami a pulzus emelkedésével jár).
♥ Egy stresszes nap után csináld azt, amit te szeretsz, lazítsd el magad, kézműveskedj, relaxálj, játssz a gyerekkel, vagy a kutyával, masszíroztass, bármi ami örömet okoz neked jó lesz. 
♥ Add ki az érzelmeket, ha magában a konfliktushelyzetben nem is engedhetted el magad. A konfliktus után szánj egy kis időt magadra, gondold végig mi történt és milyen érzelmeket váltott ki belőled, tudatosítsd hogy milyen érzelmeket éltél át. Dühös voltál, frusztrál, csalódott, féltél, szorongtál, szomorú lettél, kétségbe estél? Tudd, hogy mit éltél át, és azt is, hogy ez az érzelem nyomott hagyott rajtad, hogy most azért vagy idegesebb a szokásosnál, mert heves érzelmi élményed volt. Ha ez megvan, akkor akár el is engedheted ezt az érzést. Igen nagyon dühös voltam, amikor az apósom ezt vagy azt csinálta, nagyon frusztrált, hogy nem kiabálhatok vele, de most már vége a szituációnak, már nem vagyok ott, már megnyugodhatok. Ha kell és tudsz sírj nyugodtan, vagy ha úgy könnyebb, nevess.
♥ Nevess, a nevetés csodákra képes. Gondold át a helyzeted és keresd meg a legviccesebb pontját, elsőre talán nehéz lesz, de ha gyakorlod könnyen menni fog. 
♥ Válts perspektívát! Nézd meg ugyanazt a helyzetet a konfliktusban részt vevő más személyek szemszögéből, vagy egy semleges külső nézőpontból (akár a kutyátok, akár a csillár nézőpontja is hasznos lehet) gondolkodj azon ők hogy élték meg a helyzetet, mit érezhetett vitapartnered, mit gondolhatott ő, mit akart ezzel az egésszel elérni? Te hogy élted meg akkor, és most, és egy év múlva mit fogsz gondolni minderről?
♥ Távolodj el! Hagyd el a konfliktus helyszínét, kérj 3 perc gondolkodási időt, menj el sétálni (legalább mozogsz) gondold végig mi történt, közben válts perspektívát, és mire visszaérsz a partnerednek is talán sikerül kicsit lehiggadnia. 

És amit ne csinálj: ne őrlődj, ne rágd magad, ne keress hibásokat, és ami legfontosabb kifelé a konyhából! Ne főzz és főleg ne egyél! Igen, az evés is használható stresszoldáskét, hisz amíg a gyomrod az emésztéssel van elfoglalva, a vér az agyadból a gyomrodhoz áramlik. Aki erre rájön az gyorsan rákap a stresszevésre és máris talált egy újabb okot, hogy folyton ideges legyen.
Ne egyél! Sóvárogsz a kaja után, de idegesen ne egyél. Előbb nyugodj meg. Használd az általam leírt technikákat vagy keress másikat, mindenkinek más működik. Próbálkozz, kísérletezz, meg lesz hamar az is ami neked jó lesz.

Most gondolj újra arra a bizonyos stresszkeltő helyzetre, amin nemrég még olyan ideges voltál? Ettél utána? Ettél miatta? Az evés helyett mi mást lehetett volna csinálni?

Neked mi a saját stresszkezelő technikád? Oszd meg velünk hozzászólásban, tanuljunk egymástól!


A tiéd melyik? :)

Kép forrása: exline.hu

Ha úgy érzed egyedül most nem megy, ha támogatásra, segítségre van szükséged, keress meg: ortelliandrea@gmail.com. 

Szerző: Loarea  2014.06.06. 06:28 Szólj hozzá!

Címkék: gyakorlat egyensúly tudatosan stresszevés

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokurasterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr936282214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása