Azaz, nem úgy látod magad, ahogy a többiek látnak téged, de nem is úgy, amilyen valójában vagy. De akkor milyen is vagy? Kövérebb vagy soványabb, mint ahogy gondolod magad?

Több mint 200 embert kérdeztem meg egy kutatásom során arról, hogy véleménye szerint van-e rajta felesleg. A válaszadók közel ¾-e mondta azt, hogy igen. A BMI muatójuk szerint viszont, csak minden második kitöltőnek kell fogynia (minden második ember, ez még így is nagyon sok!).
Viszont, mikor azt kérdeztem, hogy szerinte mások hogyan látják őt, akkor csak 60%-uk adta azt a választ, hogy túlsúlyosnak, esetleg elhízottnak látszanak. Ez még mindig több, mint a realitás. De nem olyan nagy mértékben.


Miért lehet, hogy másképp látod magad, mint mások?
Mert te viszonylag ritkán és rövid ideig szembesülsz tükörképeddel, míg mások sokkal többet, sokkal több szögből és sokkal hosszabb ideig látnak téged. Nekik te megszokott látvány vagy, magadra viszont képtelen vagy így tekinteni.
Mert bár sokan ezt tagadják, de mindenkinek a saját külseje a legfontosabb, mert igenis számít mindenkinek, aki társas kapcsolatok között él, hogy mi más emberek véleménye róla. Ezért számít mit gondolnak rólad. És magaddal szemben kritikus vagy. Míg másokkal szemben lehetsz elnéző. Ezért gondolhatod úgy, hogy mások is elnézőbbek veled.

Csakhogy mások nem elnézőbbek, hanem reálisabbak. Mivel nekik te egy ember vagy a sokból, akiket nap mint nap látnak, ezért sokkal könnyebben és pontosabban hasonlítanak össze az átlaggal.

Hogy akkor valójában hogyan nézel ki? Kérdezz meg másokat. Embereket, akik közel állnak hozzád, akiknek adsz a véleményére, akik nap, mint nap látnak téged. Hallgasd meg, mit mondanak rólad, tanulságos lesz.

Tégy egy próbát: nézd meg a képet és válaszd ki, hogy szerinted, téged melyik alak ábrázol a leginkább. Majd kérdezz meg hozzád közel álló személyeket, szerintük, melyik az alak a képen, amelyikre leginkább hasonlít az alakod. Minél közelebb áll a két alak egymáshoz, annál reálisabb a testképed.

Melyik rajz mutatja az alakodat szerinted? És a szeretteid szerint? 

Szerző: Loarea  2014.05.17. 15:36 Szólj hozzá!

Címkék: kép testkép gyakorlat pszicho tudatosan

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokurasterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr136177953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása