Főzz úgy, mintha most készítenéd először ezt az ételt. Gondold végig, mit miért csinálsz, miből mennyit teszel bele, és miért. Vannak-e és ha igen, hol rejtett kalóriák? Szükségesek? Kiválthatót mással? Kísérletezz, próbáld meg. Bíráld felül berögzült szokásaid és csináld kicsit másképp!

 

Ha már megvannak a hozzávalók kezdődhet a főzőcskézés. Arra kérlek, a héten egy kicsit másképp csináld. Biztos régóta főzöl, megvannak a tuti bevált receptjeid, mit hogy ízesítesz, mit hogy készítesz.
De biztos nem lehet jobban, egészségesebben csinálni? Kicsit szakítsd most meg a rutint. Főzz úgy, mintha most készítenéd először ezt az ételt. Gondold végig, mit miért csinálsz, miből mennyit teszel bele, és miért!.Vannak-e és ha igen, hol rejtett kalóriák? Szükségesek? Kiválthatót mással? Kísérletezz, próbáld meg. Bíráld felül berögzült szokásaid és csináld kicsit másképp!
Milyen zsiradékot használsz és mennyit? Van-e egészségesebb, vagy környezetbarátabb variáció? Nem fogok belemenni a kókuszzsír, pálmaolaj, margarin, vaj, napraforgó-, kukorica-, olivaolaj kérdéskörbe. Dönts meglátásod szerint, de vedd észre, hogy mit használsz, azt is hogy mennyit. Ha lehet, csökkentsd a mennyiséget, ha megpróbálsz egy másik zsiradékot, hajrá!
Mennyit sózol?  A só fontos kérdés, szinte mindenki túl sok sót fogyaszt, ami káros hatással van az anyagcserére, nehezíti a fogyást, károsítja az érrendszert és sorolhatnám napestig. Figyeld meg mennyi sót használsz, ne csak direktbe, de a különböző ízesítők sótartalmát is vedd figyelembe, tényleg kell ennyi? Próbáld ki csak egy kicsit kevesebbel, fel se fog tűnni a változás, de ha minden nap egy kicsit kevesebbet használsz, szép lassan az egészséges szintre állíthatod vissza sófogyasztásodat, úgy hogy fel se fog tűnni. Apránként, lépésenként, kicsi döntésekkel, kicsi felelősségekkel. 
Mivel ízesítesz? Használsz porokat, kockákat? Na és nátrium glutamátot? Milyen fűszereket használsz? Használsz fűszerkeverékeket? Tudod mi van benne? Olvasd el a címkéjüket! Van olyan vegeta fűszerkeverék, ami egészségesnek hirdeti magát, de ha alaposabban megnézed, a zöldségtartalma minimális 10-12%, cserébe van benne egy csomó só, cukor(!), glutamát, keményítő és még ki tudja mi. Persze hozzászoktunk a vegeta ízhez, de ezt is ki lehet iktatni. Törekedj a nátrium glutamát mentes ízesítők vásárlására, több helyen is lehet kapni szárított zöldségkeveréket, használd inkább azt. Ha nagyon hiányzik a vegeta íz, akkor tegyél egy kis lestyánt az ételbe és már ki is váltottad. A fűszerkeverékek összetételét pedig olvasd el, sokszor könnyebb, olcsóbb és egészségesebb, ha otthon magadnak kotyvasztod őket össze.
Milyen lisztet használsz? És mennyit? Lenne egészségesebb alternatíva? Akkor próbáld ki! Ne rögtön az összes fehér lisztet cseréld teljes kiőrlésűre, mert garantáltan sokkoló lesz az eredmény. De ha ugyanúgy, ahogy a sónál, apró lépésekkel haladsz, akkor jó úton jársz egy egészségesebb élet felé.
Végül beszéljünk egy kicsit a cukorról. A cukor rossz, káros, megbetegít, természetellenes, függőséget okoz, de finom, kell a sütikbe és egy csomó ételbe és még nem találták fel azt az alternatíváját, ami tuti hogy egészséges, nincs borzasztó mellékíze, a hasad se megy tőle. Itt is arra kérlek, hogy csak apró lépésekben haladj. Továbbra sem mondom meg, hogy mit válassz, lehet nádcukor, barnacukor, nyírfacukor (ami amúgy kukoricából van), sztívia, aszpartamos és aszpartam mentes édesítő. A te döntésed, nézz utána, gondold végig, hozz egy döntés, amiért vállald a felelősséget. Lehet a használt cukor mennyiségét is csökkenteni, vagy a cukor egy részét egészségesebb(nek mondott) alternatívákkal kiváltani, a döntés a tiéd.

És akkor még nem beszéltünk, a főzünk, sütünk, párolunk, olajban vagy grillen sütünk, bundával vagy anélkül, tojással vagy anélkül, nyersen, paelon, vegán, vagy vegetáriánusan kérdéskörről, mert ezek is alternatívák, ezekről is dönthetsz. Csak tedd tudatosan.

Te hogy főzöl?

Főzz tudatosan! Figyelj, hogy mit csinálsz, az automatikus mozdulatokat, hagyd meg a gépeknek a héten.

Szerző: Loarea  2014.06.19. 14:23 Szólj hozzá!

Címkék: kaja szabályok gyakorlat tudatosan

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokurasterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr716384401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása