...kérdezd meg magadtól, hogy mivel leszel több és mivel kevesebb, ha ezt megeszed? Több kiló leszel, kevesebb önbizalommal? Akkor ne edd meg. 

 

A fogyókúrában, a diétában sokan nehéznek tartják, hogy szabályok vannak, amiket be kell tartani. Ha megszeged, az olyan, mintha elrontanál valamit, és amit elrontottunk, nem tökéletes, ha nem tökéletes, akkor meg minek is csinálni? Ezzel a gondolatmenettel pedig pillanatok alatt tönkre lehet tenni bármilyen fogyókúrát vagy diétát, igazából bármilyen elhatározásunkat. 
Kérdés, hogy kell-e hogy tökéletes legyen? Kell-e, hogy tökéletes legyél te, vagy bármi, amit csinálsz. Elárulok egy nem titkot: nincs olyan hogy tökéletes, senkinek és semmiben. Van olyan, hogy nagyon nagyon jó, de mindig lesz valami, ami egy kicsivel jobb, nincs legjobb, ahogy legrosszabb sem. Pont ezért, tökéletesen csinálni, hibátlanságot elvárni felesleges és káros. 
Csináld a diétád a legjobb tudásod szerint, úgy, hogy neked jó legyen. Úgy válaszd ki már az elején, hogy a te táplálkozási szokásaidhoz a legközelebb álljon, ne legyen benne semmi drasztikus változás, sőt leginkább ne legyen benne semmi drasztikus. Enged meg magadnak, hogy hibázhass, ne csak a diétában, bármiben. De vállald a hibádért a felelősséget. Sokkal könnyebb azt mondani, hogy ez túl nehéz, ezt lehetetlen megcsinálni, hiszen ilyenkor a lehetetlen külső körülmények és elvárások lesznek a hibásak. Ha már itt járunk még egy megjegyzés, nem kell hogy hibást keressünk, felesleges azt keresni ki a hibás, fordítsd az energiád inkább a megoldás keresése felé. 
A lényeg, hozz egy döntést és vállald érte a felelősséget. Ha nem bírsz tervezni, ha nem bírsz szabályokat betartani, akkor kezd csak nagyon kicsiben. A következő étkezésemkor csak egy normál adagot eszem. Köretnek sült krumpli helyett zöldséget eszem, elég csak egy gombóc fagyi, öntet nélkül. Lift helyett most lépcsőn megyek fel. Ma kocsi helyett bringával megyek dolgozni. Csak egy pici döntés, ami a mostra, vagy a nagyon közeli jövőre vonatkozik, amiért képes vagy vállalni a felelősséget. Mindig csak egy lépést előre. Ha megcsináltad ügyes vagy gratulálok, a következő is menni fog. Ha nem jött össze, picit hibáztál, nézd meg miért és főleg azt, hogy máskor hogyan csinálhatnád másként. 
Ha kísértés előtt állsz,ha nem tudod eldönteni, hogy megegyed, vagy ne,kérdezd meg magadtól: hogy mivel leszek több és mivel kevesebb, ha ezt megeszem? Több kiló leszek, kevesebb önbizalommal? Akkor ne edd meg. Vagy, csak egy picit eszem belőle, mert a mamám nekem sütötte, több leszek egy jó élménnyel, pár finom falattal, a nagyi mosolyával, hogy ízlik amit nekem készített, és önbizalommal is, hiszen nem mindet ettem meg, csak egy keveset. És délután beiktatok egy plusz mozgást, hogy kompenzáljam, akkor lehet kilóban meg végül kevesebb.
Így is lehet, úgy is lehet. A döntés a tiéd, és a felelősség is. Nem kell mindig ugyanúgy döntened, a következményeket viszont mindig kell viselned.

 

Hoz egy döntést és vállalja a felelősséget. Lehetne másképp? Az is az ő döntése lenne. 

Szerző: Loarea  2014.06.13. 10:53 Szólj hozzá!

Címkék: terápia kaja szabályok vágyak engedély tudatosan gátló hiedelmek

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokurasterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr656297974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása