Tegnap arról beszélgettünk, hogy kérdezd meg magadtól, miért eszel és csak akkor egyél, ha éhes vagy.
De vajon biztosan tudod, mikor vagy éhes? Mikor voltál utoljára éhes, és mire? Milyen állapotban voltál akkor? Az éhség csalóka dolog, valahol ott a gyomrunk környékén érezzük. Mit szoktál még ott érezni? 

Mert az érzelmeket is érezzünk a testünkben, sokat a gyomrunk környékén, a legmeghatározóbb talán a szorongás. Ezért van, ha szorongunk, ha tehetetlen dühöt érzünk, ha frusztráltak vagyunk, könnyen nyúlunk étel után. Ilyenkor jönnek a falások, a csoki, a hűtőkipakolás, amikor nem is igazán tudod, hogy mit a lényeg, hogy sokat egyél. 

Ez nem éhség. És ezt fel kell ismerned. Figyeld magad, figyeld mikor eszel, akkor is ha falsz. Mit érzel? Mire gondolsz? Történt valami, ami miatt csalódott, dühös, frusztrált lehetsz? Stresszes vagy? Foglalkoztat valamilyen probléma? Ha a válasz igen, gondold végig tudatosan, mikor ettél utoljára és mennyit? Éhesnek kellene lenned? Vagy elég a bevitt kalória? 
Ha problémád van, arra nem megoldás az evés. Bár átmenetileg megnyugszol, mivel emésztesz, mégis inkább csak nagyobb lelkiismeret furdalást és még több szorongást okozol magadnak. A problémákat másképp kell megoldani, a stresszt másképp kell levezetni. Fel kell ismerned és tenned kell ellene, ha úgy érzed egyedül most nem megy, kérj segítséget, családtagtól, baráttól, vagy akár tőlem: ortelliandrae@gmail.com

Íme egy lista arról, hogy bizonyos érzéseket hol érzünk a testünkben:

Kép forrása: http://www.origo.hu/tudomany/20140103-finn-kutatok-elkeszitettek-az-erzelmek-testterkepet.html

Szerző: Loarea  2014.06.22. 06:22 Szólj hozzá!

Címkék: terápia testkép gyakorlat pszicho tudatosan stresszevés

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokurasterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr996396361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása