Nem akkor fogom megszeretni magam, ha már lefogytam és mások is szeretnek, hanem akkor fogok tudni lefogyni és akkor fognak mások is szeretni, tisztelni, becsülni, ha képes vagyok saját magam elfogadására és szeretetére.

Arról már írtam, hogy fontos, hogy szeresd magad, ahogy arról is, hogy tudd, hogy mi az ami boldoggá tesz. Ma arról lesz szó, hogy hogyan is kell magunkat szeretni. 

Ez a kérdéskör a szerencséd többségnek evidens, ám vannak olyanok, akik annyira beleszoktak abba, hogy mások igényei szerint éljenek, hogy mindig másokat helyezzenek az előtérbe, akik saját magukat egyáltalán nem vették figyelembe, hogy elfelejtették, vagy ami még rosszabb, soha nem tudták, hogy hogyan kell önmagukat szeretni. 
Egy nagyon fontos tényt mindenekelőtt szögezzünk le, önmagunk szeretete nem bűn, nem önzőség, nem valami rossz dolog. Az egészséges énkép és az egészséges élet része, hogy szeretem és elfogadom magam. Nem akkor fogom megszeretni magam, ha már lefogytam és mások is szeretnek, hanem akkor fogok tudni lefogyni és akkor fognak mások is szeretni, tisztelni, becsülni, ha képes vagyok saját magam elfogadására és szeretetére.

Egy kis gyakorlat: fogj egy papírt és írj le 5 dolgot, amit jónak, szerethetőnek találsz önmagadban (lehet külső és belső tulajdonság is), ha nagyon nem megy kérj segítséget, kérdezd meg valamelyik szerettedet, ő hogy lát téged. Ha ez megvan, írj le 5 dolgot, amit szeretsz csinálni, amit valaha szerettél csinálni, ami boldoggá tesz, vagy amire korábban valamikor (akár gyerekként) nagyon vágytál. Ha ez is megvan, készíts egy listát, vagy ha van vedd elő a  naplódat, írd le mi mindet csinálsz egy átlagos nap, karikázd be színessel, hogy ebből mi az amit magadért, a saját boldogságodért teszel. Van rajta ilyen? Mi az? Van olyan, ami nem az evéssel vagy az ételkészítéssel kapcsolatos? Ha van, ügyes vagy, gratulálok. Ha nincs, nézz magadba, te, mint minden más ember, szerethető, fontos személy, egyéniség vagy, megérdemled a boldogságot, de ehhez először magadnak kell megteremteni a lehetőséget, amikor kicsit boldog lehetsz.
Kezd apró lépésben, legyen egy rítusod, ami csak a tiéd. Szakíts ki a napból egy kis időt, először csak pár percet, aztán lehet több is. Tedd félre a lelkiismeret furdalást, csinálj valamit a saját boldogságodért. Hallgasd meg a kedvenc számod, igyál egy finom teát, kávét, rajzolj egy képet, olvass a kedvenc könyvedből egy fejezetet, sétálj egyet a szabadban, meditálj vagy táncolj, esetleg horgolj, teljesen mindegy, a lényeg, hogy azért csináld mert ezt te szereted, mert jobban érzed magad tőle. (De ne főzz és ne egyél, ne a kaja körül forogjon!)
Gyakorold ezt a kis "szeánszot" minden nap, készülj rá, tudd, hogy bár nehéz napom van, de valamikor a nap folyamán (jó, ha van erre egy fix időpont) azt fogom csinálni, amit szeretek. 
Jusson minden nap eszedbe az a lista, hogy miért is lehet téged szeretni, bővítsd, legyen minél hosszabb, minden apróságot írj fel rá, és örülj magadnak, ha egy újabb szerethető tulajdonságot találtál. Ahogy bővítsd a szeretett tevékenységek listáját is, és ne csak írd le, mit szeretsz csinálni, hanem kezd el megvalósítani, először csak apránként, aztán haladj szépen a nagyobb dolgok felé. Az nem önzőség, ha a saját boldogságodat is szem előtt tartod, hidd el, ha te boldogabb leszel, a környezeted is az lesz!
Ha tevékenységgel jutalmazod magad a kaja helyett, máris jó úton haladsz, afelé, hogy lefogyj és afelé is, hogy szeresd magad! 


Fess, menj ki a szabadba, szedj virágot, vagy tedd mindezt egyszerre, légy kreatív, szinte mindegy, mit csinálsz, a lényeg, hogy téged boldoggá tegyen!

Kép forrása:http://www.onlinepszichologia.hu/mindennapok/kreativitas

Szerző: Loarea  2014.05.30. 05:48 Szólj hozzá!

Címkék: terápia vágyak gyakorlat pszicho

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokurasterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr256234259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása