Pár gondolatig érdemes foglalkoznunk a BMI-vel, azaz a testtömeg indexszel. Ez egy általános formula, ami megközelítőleg nagy pontossággal jósolja be, hogy testsúlyunk és magasságunk alapján soványak, normál súlyúak, túlsúlyosak vagy elhízottak vagyunk. 
A képlet egyszerű: a súlyunkat elosztjuk a magasságunk (méterben számolva) négyzetével. Ha ez a szám 18-25 között van, normális a súlyunk. Ha 25 -30 között elhízottak, 30 felett túlsúlyosak vagyunk. 

Például: Egy 175 cm magas és 90 kilós ember BMI értéke:
A súlya 90 osztva a magassága 1,75 négyzetével
BMI= 90/1,75*1,75= 90/ 3,0625= 29,39
BMI = 29 
Azaz az illető elhízott. 
Még nem kövér, de ha nem tesz valamit, hogy a fogyás útjára lépjen, nem sokára az lesz. 


Annyi korrigálást érdemes belevennünk, ahogy azt többek között az index cikke is lehozta, hogy a magasságunk befolyásolja a kategória határokat. A BMI modell ugyanis az átlagos kb 170 cm magas embereknél működik. Ezért az lett a mára általánosan elfogadott javaslat, hogy 180 cm felett egy ponttal felfele toldnak ki a BMI határok, 150 cm alatt pedig egy ponttal lefele. 
Azaz 180 cm felett a normál tartomány 19-26 között van, a túlsúlyos 27-31 között, az elhízott 32 felett. Míg 150 cm alatt 17-24 pont közötti értékek adják a normál, 25-28 az túlsúlyos, 29 felett az elhízott kategóriát.

Kérlek benneteket számoljátok ki a BMI értéketeket, majd az elérni kívánt súlyotok értékét is. Gondoljátok át ezen számok ismeretében is a célotokat, ha kell, nyugodtan korrigáljatok rajta.

De ne felejtsétek, ezek a számok és képletek is, mint mind ilyen és hasonló csak iránymutatásra jó, csak statisztika, sok ember adatainak átlaga.
De átlag ember nincs, nem létezik. Mindenki egyedi, ezért nyugodtan eltérhettek bármilyen átlagos értéktől, nem kell semmilyen skatulyába tartoznotok, a cél az, hogy jól érezzétek magatokat a bőrötökben, az átlagtól teljesen függetlenül :)

Szerző: Loarea  2014.03.30. 14:02 Szólj hozzá!

Címkék: célok gyakorlat házi feladat

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokurasterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr975885624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása