De ha leírod ezt a gondolatsort, majd átbeszéljük, rájössz, hogy valójában egy szelet torta még nem a világ vége és nem buktál el, sőt béna sem vagy.

 

A héten ért véget egy facebookos játékom, amin Fogyókúrás Terápás naplót lehetett nyerni. A nyertes Lippai Ildi, gratulálok!

De, hogy mire is jó egy napló, mi köze van a fogyáshoz?

Az, hogy mit gondolsz, hogy mennyit eszel és az, hogy valóban mennyit eszel általában nem egyezik. Minél kevésbé tudatosan táplálkozol, annál nagyobb az eltérés. Minden terápiát úgy kezdek, hogy megkérem a hozzám fordult, hogy egy hétig írja, mit eszik, minden falatot, a pulton felejtett kiflicsücsköt és a gyerek maradék kakaóscsigáját is. Ez egy nagyon fontos kiindulási alap. Látszik, hogy eszel és mennyit, hol bűnözöl, mikor falod számolatlanul a kalóriákat és hol kell korrigálni. A későbbiekben látszik, mikor a legnehezebb a diéta tartása, mikor és hol a legnehezebb tartani a szabályokat.

A másik fontos része a naplónak, az érzelmek és gondolatok naplózása. Az evéssel és az étkezés kapcsán felmerülő gondolatokat, érzéseket, érzelmeket, emlékeket is fontos, hogy felírd, mert itt lehet rábukkanni azokra a lélektani buktatókra, amik miatt könnyen elhasalhat a fogyókúrád.
Egy tipikus gondolat, egy szelet torta elfogyasztása után :Ezt nem kellett volna megennem, még erre sem vagyok képes, nem sikerül tartani a diétámat, vége mindennek, ezt elrontottam, béna vagyok.... És az önvád stresszt szül, ami még több torta evésére késztet, ami miatt folytatódik ez a nyomasztó gondolatsor és aznapra, ha nem tovább lőttek a diétának. 
De ha leírod ezt a gondolatsort, majd átbeszéljük, rájössz, hogy valójában egy szelet torta még nem a világ vége és nem buktál el, sőt béna sem vagy. Saját döntésből meg lehet enni egy szelet tortát, vállalva a következményeket. Így legközelebb ha bűnözöl, már nem indul be a spirál, lehet hiba csúszott a diétába, megpróbálhatsz több mozgással kompenzálni, de a legfontosabb, hogy ettől ne add fel aznapra, se végleg. Egy hiba, ennyi, nem dől össze a világ,  legközelebb majd jobban megy. 
Persze annak is utánajárunk, miért ilyen végletes a gondolkodásmódod, de az már egy másik történet. 

Addig is, naplóírásra fel!

Ha szeretnéd te is ilyen szép naplóba vezetni evéseid és érzelmeid és szeretnéd, hogy segítsek a leírtakat elemezni, a rossz evési szokásoktól megszabadulni. Keress meg!

Fénykép: A játék lezárult, köszönöm mindenkinek, aki részt vett benne, remélem találtatok kedvetekre való olvasnivalót a blogon. 
A játék nyertese Lippai Ildi! Gratulálok!

Szerző: Loarea  2014.06.12. 14:43 Szólj hozzá!

Címkék: játék terápia egyensúly tudatosan stresszevés

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokurasterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr686297969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása