Interjú jelent meg velem az őszi JóLeszek csoport kapcsán a Trendalelke.hu-n.

http://www.trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/505-lelekfitnesszel-az-idealis-testsulyert

 

Friss írásaimat továbbra is a Fogyókúrás Terápia Facebook oldalán olvashatjátok. 

 

Leskovics-Ortelli Andrea
Tanácsadó szakpszichológus
Fogyókúrás terapeuta

Szerző: Loarea  2015.01.15. 14:32 Szólj hozzá!

Kellemes hétfőt mindenkinek! Mosolyra fel, mérlegre fel, legyen szép napod! :)
Használjátok ki a nyár végét, és ha tehetitek nyaraljatok még egy kicsit. Kényeztessétek magatokat valami olyan programmal, ami jót tesz a lelketeknek, amitől jól érzitek magatokat. 
Én ma állatkertbe viszem a lányaimat. Jó kis séta, jó levegő, szuper élmények.
Mozduljatok ki ti is :)

Szerző: Loarea  2014.08.18. 10:44 Szólj hozzá!

Címkék: hétfő vágyak egyensúly mozgás jelen könnyedén

Nem gondoltam volna, hogy ilyen sok embert sikerül megosztanom egy egyszerű hétfőre fel(!) poszttal, de úgy tűnik a felelősség kérdése mindig aktuális.
Akkor kezdjük az elején. 18 életévet betöltött felnőtt személy vagy. Önállóan hozol döntéseket, szavazhatsz is, felnőtt vagy és felelős. Azért, ami ma történik veled, amilyen döntéseket ma hozol (az is döntés, ha nem döntesz), csak és kizárólag te vagy a felelős. És most mindegy, hogy lakáshitelről, egészséges étrendről vagy épp nyaralásról van szó. Teljesen mindegy, mert a te életedért te felelsz, a te döntéseid következményeit neked kell viselned. 
Az, hogy hibáztatsz-e valakit, hogy van-e hibás és érdemes-e keresni, az más kérdés. 
Természetesen hatással van rád a gyermekkorod, az, hogy mit tanultál a szüleidtől, hogy mennyi és milyen szeretetet kaptál, hogy úgy szerettek-e, ahogy igényelted volna, vagy úgy, ahogy tudtak, hogy magadra hagytak-e, hogy csúfoltak-e, hogy étel jutalom volt-e vagy vigasz vagy épp a szeretet és a közös együttlét kifejezője. Ezek hatások, amiknek vannak következményei, nyilván a döntéseidre is, amiket meghozol nap mint nap. De ezeken a hatásokon lehet változtatni. Ez nem eleve elrendelés, nem kötelező rád nézve. Szembe kell nézned vele, érzelmileg fel kell dolgoznod, érezhetsz haragot miatta, lehetsz dühös, csalódott, szomorú, de aztán el is kell elengedned. Nem hordozhatod örökké magaddal. Nem mutogathatsz rá mindig, hogy "no lám, nekem ilyen gyerekkorom volt, a szüleim rontották el, én nem vagyok hibás, csak áldozat, én nem tehetek róla, kövér vagyok, de nem tehetek róla". 
Persze, a múltadnak van hatása a jelenedre, de amit ma teszel, holnap az lesz a múltad és annak is hatása lesz. Fel kell dolgoznod, el kell engednek a gyermekkori sérelmeidet, megbocsátani az ellened vétkezőknek (ez de bibliai) és ami a legfontosabb, megbocsátani magadnak. 
Mert te vagy a felelős, de ez nem azt jelenti, hogy innentől önostorozás következik és az "énsemmiresevagyokjó" litánia. Nem. Ha tovább akarsz lépni, ha teljes életet akarsz élni, ha le akarsz fogyni, ha egészségesen akarsz élni, akkor meg kell bocsátanod magadnak (is). Mert arról már beszéltünk, hogy hosszú távon egészséges életmódra váltani akkor tudsz, ha elsősorban magad miatt csinálod. Mert szereted magad, szereted magad annyira, hogy fontos az egészséged, vigyázol magadra, tiszteled és megbecsülöd magad azzal is, hogy vigyázol a testedre, karbantartod nap mint nap. Ha magadnak nem adod meg a szeretetet, akkor hogy várod el, hogy mások megadják neked? Érzed, hogy fontos vagy és vállald a felelősséget.

Ha úgy érzed nem megy a szembenézés, ha nehéz feldolgozni a múltad, nem tudod, hogy kezdj hozzá, vagy elakadtál valahol, kérj segítséget. Szakemberét, olyanét, akiben bízol, hogy az pszichológus, pap, vagy már segítő, az a te döntésed, de olyan legyen, aki hiteles a szemedben, aki leinformálható, akiben megbízol, esetleg már máskor is segített. A lelked nem játékszer, bánj vele tisztelettel, ne bízd kuruzslókra. 
Ha azt szeretnéd, hogy én segítsek, írj az ortelliandrea@gmail.com címre. 

Te vagy a felelős. 

Szerző: Loarea  2014.08.15. 06:28 Szólj hozzá!

Címkék: terápia motiváció felelősség egyensúly pszicho érzelmi evés gátló hiedelmek


Nemrég kaptam egy levelet, ami arról szólt, hogy már nem eszik idegből, sem kényszerből, ami nagyszerű, mert nem hízik tovább, de ettől lefogyni nem fog, mégis milyen diétát válasszon?

Akkor most leírom és elmagyarázom, remélem érthető lesz, ha nem, akkor várom a kérdéseket, véleményeket hozzászólásban, vagy e-mailben. 

NE VÁLASSZ DIÉTÁT! SŐT, NE DIÉTÁZZ!

Komolyan. Ne csináld. 
Minden diéta egyedülálló, és megold mindent. és képes arra, amire a többi nem, és vonzó leszel tőle, szexi, és megfordulnak utánad az utcán, és nem kell koplalnod, és bármit ehetsz. 
Kérlek írd be a keresődbe azt, hogy: Sat- Invest group kft
Csak ez az egy cég, hány féle tuti módon tud téged lefogyasztani. Például ősember diétával, vagy GI módszerrel, vagy bélflóra helyreállítással, vagy vérdiétával, vagy ki tudja jövő héten mi lesz a tuti módszer. 

Nincs tuti módszer.
Lehet, hogy tényleg nincs rendben a bélflórád, lehet, hogy tényleg nem jó GI indexű termékeket eszel. Mindegyik módszer lehet hatásos. De csak, ha ésszel csinálod. 

Lassan, lépésenként. 
Apránként változtass az étrendeden. Ne akarj 1200 kalóriát bevinni ha eddig 3500on éltél. Fokozatosan csökkentsd az étel mennyiségét, miközben törekedj a minőségének a javítására és közben mozogj egyre többet. 
Az evést arra használd, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyaggal lásd el a szervezeted. Ne egyél, ha nem vagy éhes. Sterssz- érzelmi evés, rögzült hiedelmek helyett keress más alternatívát:
itt elég sok mindent találsz:
joleszek.hu

Ha többet szeretnél megtudni egyes "szuper" diéták hatásairól, ha érdekel miért nem működnek a felkapott csodaszerek, ha érdekel hogy gondolkodik a kérdésről egy dietetikus, javaslom látogass el erre a honlapra, tanulj sokat és szórakozz jól: alimento.blog.hu

De a diétára visszatérve: kérlek ne dőlj be minden jól hangzó reklámnak. Kérlek, a saját érdekedben ne diétázz. Változtass....

 

Fénykép: Egy havi majdnem masszív mindenhez salátaevés után érdeklődőm, hogy ki partner egy kis rituális salátafeláldozásban? -.-' Ugyanitt más alternatíva kerestetik még igazán sosem fogyókúrázó sorstársnak! :) - Zsuzsi

A fotót a Hungarian Plus Size Community oldaláról vettem (ők meg a demotiválóról)

Szerző: Loarea  2014.08.13. 06:23 Szólj hozzá!

Címkék: célok kaja változás egyensúly tudatosan stresszevés

Kellemes hétfőt mindenkinek!
Tudom, egyes körökben a hétfő és a kellemes sehogy sem fér bele egy mondatba, főleg, ha utána azt kérem, ellenőrizd a mérlegen hány kiló vagy. 
Mégis, próbáld meg, állj rá a mérlegre, nézd meg hány kiló vagy. Mert ez is egy jellemződ, a súlyod. Tetszik? Nem tetszik, amit látsz? Egy valaki képes csak változtatni rajta, te. 
Az, ahogy kinézel döntéseid sokaságának következménye. Megeszem, nem eszem, megiszom, nem iszom, ezt, vagy azt tegyem a kosaramba, tányéromba, mozogjak, lustuljak? Mind mind döntések, amiket valamikor meghoztál és most viseled a következményeit. 
Kezd most így a hetet. Legyél te a felelős a tetteidért, hidd el felszabadít. Érzed jól magad. Hozz meg egy döntést úgy, hogy tudod vállalod érte a felelősséget. Legyen szó akármiről és igen, akár az étkezésről, testmozgásról is. Te döntöd el, hogy nézel ki, csak te tehetsz érte és ellene. 
Mit teszel érte? 


Nem, de a saját döntéseidért vállald te a felelősséget. 

Szerző: Loarea  2014.08.11. 06:47 Szólj hozzá!

Címkék: hétfő

Folytassuk a könnyed hetet. Képzeld el magad, ahogy karcsún, csinosan, kedvenc ruhádban sétálsz az utcán, elismerő tekinteteket kapsz.

Milyen érzés vékonynak, könnyednek lenni? Mit csinálsz másképp? Mi változott az életeden, most, hogy lefogytál? Képzeld el a vékony énedet, képzeld el egy napját, hogy zajlik? Mi változott? Mit csinál másképp? Hogy élsz másképp? 

És most játszd azt, hogy már lefogytál, kezdj el úgy élni, mint a vékony éned. Mosolyogj többet, csináld, amit szeretnél, figyelj magadra, vigyázz az egészségedre és az alakodra és érezd remekül magad.

Próbáld ki! Élj egy hétig könnyedén! Persze, ha tetszik, élj továbbra is így, figyeld meg, így sokkal könnyebb elérni, azt az alakot, amire vágysz :)

 

Szerző: Loarea  2014.08.08. 21:13 Szólj hozzá!

Címkék: könnyedén

Folytassuk a könnyed hetet!
Idézd fel a fejedben, azt a csinos, arányos, könnyed lényt akivé válni szeretnél! Megvan?
Hány kilóval vagy könnyebb? 
Mit ettél, mit tettél a változásért? 
Hogy étkeztél másképp, hogy ezt az alakot elérd? 
És most, hogy ilyen szuperül nézel ki, hogy étkezel? Milyen ételeket eszel, mit teszel, hogy megőrizd ezt a  bomba alakod?
Azt gondolom sejted, hogy nem eheted ugyanazt, mint régen, főleg nem ugyanannyit, ha nem akarsz mindent visszaszedni. De egy vékony, egészséges ember biztosan odafigyel, hogy miket eszik. Könnyű ételeket a könnyed alakért :)
Képzeld el magad vékonyként, képzeld el, hogy miket eszel azért, hogy jól érzed magad és továbbra is megtartsd az alakod! Gondolkodj ezen sokat, milyen ételeket tudsz elképzelni, amiket szívesen is ennél, és nem is híznál el tőlük. Ötletelj, kérdezd meg nem elhízott ismerőseidet. Figyeld meg, ők mit és mennyit esznek. Te tudnád úgy csinálni? Vagy, hogy tudnád csinálni? Találd ki, hogy étkezik vékony éned. És kezdj el úgy enni te is. Egyél könnyed ételeket. Egyél annyit, mintha már vékony lennél és az alakodat szeretnéd megtartani. És élvezd. A kilók így is el fognak tűnni rólad, lehet lassabban, mint valami villámdiétával, de biztos, hogy sokkal tartósabban is. 
Próbáld ki, étkezz könnyedén :)

Szerző: Loarea  2014.08.07. 14:57 Szólj hozzá!

Címkék: kaja motiváció könnyedén

Könnyű vagy, lefogytál, szinte légies. Megvan a kép? 
Arcodon széles mosoly, szinte repülsz, suhansz, eltűntek az ólomsúlyok a végtagjaidról, bármit könnyedén megtehetsz. Nem mellesleg szuperül nézel ki, megfordulnak utánad az utcán. Csodás érzés. 

Kezdj el így viselkedni, mintha már megtörtént volna. Mosolyogj, járj könnyedén, érezd, hogy egyre könnyebbek a mozdulataid, hogy szeretsz és tudsz mozogni, hiszen már mióta csinálod, és milyen csodás eredménye lett. 
Járj el sportolni, sétálj nagyokat, menj úszni, mozogj személyi edzővel, válasz valami könnyed sportot, pilatesz, callenetics, jóga, mindegy mi csak csináld. Csináld úgy, mintha a mozgás már hosszú hónapok, akár évek óta az életed része lenne. Reggel felkelsz és tornázol. Eleinte nagyon nehéz, miért is csinálnád, mi értelme, meg amúgy is. De ha már hónapok óta csinálod, ha már olyan sokat belefektettél, miért hagynád abba. Vedd könnyedén, hidd el, hogy könnyed vagy, hogy meg tudod csinálni, és ha megcsináltad, dicsérd meg magad. Ez is megvolt, a következő is meglesz, csak könnyedén. Így válsz egyre könnyebbé :)

 Kép forrása: fogyaspar.hu

Szerző: Loarea  2014.08.06. 09:56 Szólj hozzá!

Címkék: mozgás könnyedén

A könnyedén hetet indítsuk bentről, fejből és lélekből, no meg persze képzeletből.
Képzeld el, hogy már lefogytál, hogy már könnyű vagy, könnyed vagy. Csukd be a szemed és képzeld el. Hogy nézel ki? Milyen az arcod? Mosolyogsz, igaz? Képzeld el a tested, a nyakad, a mellkasod, a kezed, a karjaidat, az ujjaid, a derekad, csípőd, feneked, combod, a vádlid, bokád, még a lábujjaidat is, mindet vékonyan, már könnyű vagy. 
Jegyezd meg ezt a képet, ez az, amit el akarsz érni, így akarsz kinézni. Ne legyen irreális, ne akarj Barbie lenni, csak olyan, amikor már könnyűnek érzed magad. Amikor már megszűnik a kövér vagyok, nehézkesen mozgok érzés. Azt a pontot keresd, amikre már azt mondod jó. Így jól nézek ki, így könnyedén el tudom képzelni az életemet. 
A héten gondolj sokat erre a képre, minden nap jusson eszedbe, reggel mikor felkelsz, este elalvás előtt, napközben, étkezésekkor főleg, vajon mit és mennyit ennél, hogy megtartsd ezt a könnyed alakot? Mozogj úgy, mintha már úgy néznél ki, ahogy a fejedben lévő képen. Gondolj sokat erre a képre, mosolyogj. Szeresd magad. Vizualizáld a képet, mond, szeretem magam, és mosolyogj, minél többször. Ne görcsölj rá, ne erőltesd, csak könnyedén. 

PERFECT floral head piece for your flower girl! The lush greens are gorgeous, and the touches of flowers? Flawless! -Destiny DeBerry | Oyster Bay Yacht Club Editor | #OBYC #OBYCwedding

Szerző: Loarea  2014.08.05. 09:35 Szólj hozzá!

Címkék: könnyedén

Kellemes augusztusi hétfőt mindenkinek! 
Az idő ugyan nem az a tipikus nyár eleji, de a hangulatunk attól lehet nyári :)
Legyen ez a hét a könnyedség hete!
Mérlegre fel! Hány kiló vagy? Mit mutat a mérleg? És hogy érzed magad? Ólomsúly és nehéz mindened? Vagy könnyedén akár egy friss nyári virág? 
Gondolom nem újdonság, hogy a gondolataink befolyásolják a hangulatunkat, talán még az sem, hogy a hangulatunk pedig többek között az étvágyunkra és a mozgékonyságunkra hat. Tégy egy próbát a héten. 
Szeresd magad! Csinálj olyan dolgokat, amiket szeretsz, gondolj magadra pozitívan, légy könnyed, hidd el, lehetsz te is légies! Egyél könnyű ételeket és sétálj, bicajozz, táncolj, mozogj, de ne erőltetetten, csak könnyedén.
A hangulatod is jobb lesz és hidd el, az alakodnak is jót fog tenni :)

Könnyed hétre fel!

Art Impressions Dancers Set of 4 (Sku#3580) Girlfriends card

Szerző: Loarea  2014.08.04. 12:05 Szólj hozzá!

Címkék: hétfő könnyedén

süti beállítások módosítása