Eljutottál odáig, hogy figyelsz mit eszel, arra is, hogy mennyit. Találtál pár gátló hiedelmet és vannak sejtéseid mi az ami a fogyókúrádat rendszeresen szabotálja.
Az evés, mi más :)
Tudsz érzelmet kapcsolni ezekhez az evésekhez, és talán már azt is előre tudod, hogy milyen helyzetben fog érkezni az érzelemből evés. 

Nagyon ügyes vagy! Ez volt a munkának a nehezebb és ráadásul kevésbé látványos része. 

Azzal, hogy hogyan számolhatsz le az evésfüggőség kialakulásáért felelős emlékekkel, traumákkal, beidegződésekkel, itt a blogon nem fogok foglalkozni. Ez személyes és egyedi téma, amit szívesen segítek kibogozni, de ehhez személyes kapcsolat kell.

Abban, hogy mit tehetsz, ha tudod, hogy érzelmi okokból enned KELL, de nem akarsz, abban viszont szívesen segítek itt és most!

Tehát, ha már felismerted, hogy most nem azért fogsz enni, mert éhes vagy, akkor: 

Banálisan egyszerű dolgot fogok mondani, mégis megváltoztathat mindent: Csinálj valami mást! 
Komolyan. Csinálj valami mást. Attól függően, hogy mi volt a válaszod, a miért eszek? kérdésre, találj ki és jól készíts elő magadnak alternatívákat.

Azért eszel, mert stresszes vagy: gondold át, evés után még lelkiismeret furdalásod is lesz... inkább keress valami jobb technikát a feszültséged levezetéséhez, feldolgozásához. Ehhez pedig a legjobb a mozgás. Ha teheted, menj el futni, sétálni, edzeni, bicajozni, mindegy csak menj, menj, menj, haladj, amíg csak marad benned feszültség. Vidd el a gyereket focizni, fogócskázzatok, tollasozzatok, mindegy csak mozogj. 
A mozgás ugyanis segít feldolgozni a stresszt, emellett endorfint termel, segít, hogy boldogabbnak érzed magad. Ha pedig a szeretteiddel együtt mozogsz, a közös élmény még hatásosabban vidít jobb kedvre. 

Ha nincs lehetőséged kimenni, akkor se add fel, táncolni bárhol lehet. Kapcsolj zenét, ringasd a csípőt, vagy tombolj ahogy szeretnél, engedd el magad. Jó ötlet előre előkészíteni egy zenelistát, ami arra szolgál, hogy megnyugtasd vele magad. Az elején lehetnek tombolós számok, a végére tegyél valamit ami megnyugtat. Táncra, zenére fel!

 

Azért eszel mert szomorú vagy: jusson eszedbe, a benned lévő ürességet kajával nem tudod feltölteni.
Inkább légy önző. Szomorú vagy, csinálj valamit, ami boldoggá tesz. Egy nyugodt pillanatban ülj le, gondold végig és írd le, mi az, ami felvidíthat a kaján kívül. Mindent írj le, még azokat is, amik hülyeségnek tűnnek. Ha szomorú vagy, vedd elő a listád, nézd át, röhögj egy jót, válaszd ki valamelyik "ajándékodat" magadnak és hajrá. 

 

Ha azért eszel, mert unatkozol: az evés gyakran pótcselekvés, azért csináljuk, hogy csináljunk valamit. Csinálj inkább valami mást. Hazaértél hulla fáradtan, kivagy, kell pár perc regenerálódás, bekapcsolod a tévét és eszel valamit, bármit, egy kis nasit a hűtőből vagy a spájzból. Lehetne-e ezt másképp is? Persze, hogy lehetne. Bambulni ér, és szabad, fontos néha üresbe rakni az agyad. Csak arra kérlek, ne egyél közben. Újra arra kérlek, mivel te ismered a legjobban saját magad, ötletelj: írd le, mi az amit tehetnél az evés helyett? Volt olyan, aki a kötést választotta, más rajzolt, megint más inkább a gyermekével játszott, olyan is aki körmöt reszelt. Én egy időben a nasizás helyett a cicámat simogattam. Meg is nyugodtam, meg is érkeztem, fel is töltődtem, szuper volt.

Univerzális megoldások:
Igyál! Igyál egy két pohár vizet, gyümölcslevet, turmixot. Lehet, hogy nem is éhes, hanem szomjas vagy, így is lefoglalod egy kis időre magad, a vízfogyasztás jótékony hatásáról pedig nem lehet eleget beszélni.

 Ölelés, 20 másodperces öleléstől már fiziológiai változások állnak be a szervezetedben. Megnyugszol, jobban érzed magad, csökken a vérnyomásod és a pulzusod, kiegyensúlyozottabbnak érzed magad. Ha van rá lehetőséged, heves érzelmi reakció esetén először ölelj meg egy számodra fontos személyt, legalább fél percig, aztán igyál egy nagy pohár vizet, majd gondold végig, hogy tényleg enned kell? Válaszd ki, a már előre elkészített alternatívákból, mi az amit inkább csinálnál evés helyett, vagy ha hirtelen akkor jut eszedbe valami, akkor hajrá. Nem kell enni, ha nem vagy éhes!
Az első pár alkalom  nehéz, de ahogy haladsz előre, egyre könnyebbé válik, mígnem teljesen természetes lesz.

Nektek milyen ötleteitek vannak még, evés helyett?   

 

Beginning jogging

Ma van az a nap! Éld másként az életed, edd másért az ételed! :D

Szerző: Loarea  2014.04.23. 14:31 Szólj hozzá!

Címkék: terápia kaja szabályok gyakorlat tudatosan stresszevés

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokurasterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr776070938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása